Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Virtual Reality - Η τέχνη των Ψευδαισθήσεων.




Πολλοί απο εμάς έχουν ακούσει τον όρο Virtual Reality, λίγοι όμως έχουν καταφέρει να τον αποδώσουν πιστά στην ελληνική γλώσσα, ενώ ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι σημαίνει. Ενας σύντομος και συνάμα απλός ορισμός της Virtual Reality είναι η αμφίδρομη σχέση μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η εικονική (πλαστή) αίσθηση της πραγματικότητας. Με απλά λόγια, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής δημιουργεί στον εγκέφαλο την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, ενώ στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Σε προσωπικό επίπεδο , αυτό επιτυγχάνεται με την "απομόνωση" του ανθρώπου απο ερεθίσματα του εξωτερικού του περιβάλλοντος και τη δημιουργία πλαστών. Για το συγκεκριμένο σκοπό χρησιμοποιούνται ειδικά γυαλιά για την "παραπλάνηση" της όρασης, ειδικά ακουστικά για τον έλεγχο της ακοής, ακόμα και ειδικά γάντια για τον έλεγχο της κίνησης του χεριού. Στη νέα αυτή τεχνολογία κυριαρχεί έντονα το στοιχείο της "παραπλάνησης" των ανθρώπινων αισθήσεων, κυρίως όραση και ακοής, με δυνατότητα παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα σε αυτόν τον ηλεκτρονικό πλαστό κόσμο.
Η έννοια της παραπλάνησης - θα πρέπει να τονίσω - δεν στοχεύει στον υπνωτισμό των ανθρώπινων αισθήσεων, αλλά στην προσαρμογή τους σε ένα περιβάλλον που δεν έχουν "γευτεί" ποτέ τους.
Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες δημιουργίας του ηλεκτρονικού εικονικού κόσμου ή, αν προτιμάτε, της εικονικής πραγματικότητας: αφ' ενός το πρόγραμμα που έχει ως σκοπό του τη δημιουργία και επεξεργασία των δεδομένων που μας περιβάλλουν, τα οποία φυσικά εισάγει ο ανθρώπινος παράγοντας, και αφ' ετέρου το μηχανικό μέρος με το οποίο επιτυγχάνεται η οπτική και ηχητική διάσταση των δεδομένων αυτών που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επικοινωνιακή μετάφρασή τους στα ανθρώπινα standards.



Πολλοί απο εμάς έχουν ονειρευτεί κάποτε στη ζωή τους να πετάξουν με ένα αεροπλάνο όχι, όμως, ως απλοί επιβάτες αλλά ως πιλότοι του αεροσκάφους. Μέχρι πριν απο λίγα χρόνια, αυτό το όνειρο για πολλούς απο εμάς παρέμενε για πάντα όνειρο. Με την εικονική πραγματικότητα η επιθυμία μας παύει να έχει ουτοπικό χαρακτήρα και γίνεται υπαρκτή δυνατότητα. Πλέον είναι εύκολο στον καθένα απο εμάς, με μικρό κόστος σε χρήματα, να πραγματοποιήσει όχι απλώς πτήση με αεροπλάνο αλλά πτήση στο διάστημα με ένα υπερσύγχρονο διαστημόπλοιο που κάποτε θαύμαζε στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση, χωρίς φυσικά το άγχος ή το φόβο λανθασμένων κινήσεων, αφού οι όποιες επιπτώσεις σε πιθανούς κακούς χειρισμούς δεν απειλούν τη ζωή μας. Η εικονική πραγματικότητα ως τεχνολογία δεν επικεντρώνεται μόνο στην ψυχαγωγία του ανθρώπου, το αντίθετο μάλιστα, αφού εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιείται σε επαγγελματικό επίπεδο πολύ προτού βγεί στη μαζική αγορά.
Η εικονική πραγματικότητα βρήκε γρήγορα πρόσφορο έδαφος σε πολλούς τομείς των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Πολλοί απο εμάς είναι σίγουρο ότι έχουμε ακούσει για τους flight simulators (τους εξομοιωτές πτήσης), οι οποίοι χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό για την εκπαίδευση υποψηφίων πιλότων. Εδώ πρόκειται για μία ηλεκτρονική εικονική πτήση του υποψήφιου πιλότου που, σε υποτιθέμενες ρεαλιστικές συνθήκες, προσπαθεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν.
Καταλαβαίνετε, ασφαλώς, όλοι πως στο συγκεκριμένο παράδειγμα η νέα τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας επιδρά καταλυτικά και στη μείωση του κόστους δαπανηρών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά πολύ περισσότερο και στην ασφάλεια του ανθρώπινου παράγοντα. Ένας λανθασμένος χειρισμός απο έναν άπειρο πιλότο σε ένα πραγματικό αεροσκάφος σήμαινε παλαιότερα ακόμη και ανθρώπινη ή ανθρώπινες απώλειες, κάτι που καθίσταται αδύνατο με τη νέα τεχνική. Απλώς, ο υποψήφιος πιλότος, σε περίπτωση αποτυχίας, δεν γίνεται ποτέ πιλότος.



Η εικονική πραγματικότητα, όμως, βρίσκει εφαρμογή ακόμη και ως θεραπευτικό μέσο. Ως παράδειγμα αναφέρω την προσπάθεια μιάς ερευνητικής ομάδας απο την Καλιφόρνια, μέσω της νέας τεχνικής, να θεραπεύσει την υψοφοβία. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δημιούργησαν μέσω ειδικού προγράμματος ένα εικονικό περιβάλλον όπου οι ασθενείς βαδίζουν πάνω σε σανίδες κάτω απο τις οποίες υπήρχε ένας κρεμός, πολύ υψηλές γέφυρες κ.λ.π. Τα αποτελέσματα αυτού του τρόπου θεραπείας είχαν εντυπωσιακή επιτυχία.
Το μέλλον των εφαρμογών της νέας τεχνολογίας φαντάζει λαμπρό μπροστά μας και είναι σίγουρο ότι τα μάτια μας δεν έχουν δει παρά ελάχιστες από τις δυνατότητες της Virtual Reality. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου