Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ο μύθος της αθανασίας.



Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Και με την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ιατρική τα τελευταία 150 χρόνια, είναι δικαιολογημένη η ελπίδα ότι κάποια μέρα τα ανθρώπινα όντα θα ζούν, αν όχι για πάντα, τουλάχιστον πολύ περισσότερο απ' ότι σήμερα. Άλλωστε, απο τα μέσα του 19ου αιώνα ο μέσος όρος ζωής έχει σχεδόν διπλασιαστεί, απο 40 χρόνια έφτασε τα 75+.
Έτσι προκαλεί τρομερή έκπληξη ο ισχυρισμός κάποιων ειδικών ότι η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής έχει φτάσει στα όριά της και δεν επιμηκύνεται άλλο.
Φαίνεται ότι υπάρχει ένα είδος βιολογικού ορίου στα κύταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Σε εργαστηριακά πειράματα, τα ανθρώπινα κύτταρα διαιρούνται περίπου 50 φορές πριν αρχίσουν να διαλύονται σαν παλιά σαράβαλα. Αυτή η σχεδιασμένη απο τη φύση βαθμιαία αχρήστευση έχει μια αρκετά λογική βάση, επιβιώνει τελικά αυτό που προσαρμόζεται ευκολότερα. Η φύση ανταμείβει όσους αναπαράγουν και όχι όσους φτάνουν σε μεγάλη ηλικία. Όταν τελειώσει η τεκνοποίηση, τα ανθρώπινα σώματα δεν είναι πλέον απαραίτητα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το γήρας των κυττάρων είναι να σταματήσουμε τις διεργασίες του σε μοριακό επίπεδο. Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να καταλάβουν τους μηχανισμούς που φθείρουν τα ανθρώπινα κύτταρα και να βρούν τα γονίδια που προκαλούν τις κυριότερες εκφυλιστικές ασθένειες της μεγάλης ηλικίας.
Στην απίθανη περίπτωση που οι επιστήμονες καταφέρουν να ανακαλύψουν το μυστικό της μακροζωϊας, τα παιδιά του αύριο θα φτάνουν τα 130, 150, ίσως και τα 170 χρόνια.
Και τι γίνεται με τον Μαθουσάλα, τον παππού του Νώε, που έζησε 969 χρόνια ; "Απλά", λένε οι ερευνητές, "κάποιος μετακίνησε την υποδιαστολή".

2 σχόλια: