Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Αλλάξτε την ιστορία και μαγνητίστε την ευτυχία και την επιτυχία.


Αν έχετε λόγους να θέλετε η ιστορία σας να ήταν λίγο διαφορετική, αν νιώθετε κάπως "φτωχός", στον έρωτα, στα χρήματα, στην επιτυχία, στην καριέρα, στην επικοινωνία ... Αν μέσα σ' αυτό το σύμπαν της αφθονίας που ζούμε, νιώθετε μια βασική έλλειψη σ' οποιοδήποτε τομέα, το ξέρετε οτι αυτό που πρέπει βασικά ν' αλλάξει δεν είναι ούτε οι καταστάσεις, ούτε οι άλλοι, ούτε η τύχη, αλλά εσείς;





Παρατηρείστε γύρω σας. Άνθρωποι με πολλά προσόντα είναι ερωτικά ανικανοποίητοι. Άλλους μοιάζει να τους κυνηγούν τα χρήματα και η επιτυχία, κι άλλοι νιώθουν φτωχοί ακόμη και στο τιμόνι της μερσεντές τους. Που οφείλεται αυτό το παράδοξο;


Για να δώσουμε όμως απάντηση, πρέπει να δούμε τι είμαστε. Αλήθεια, τι άλλο είμαστε εκτός απο συνείδηση της συνέχειας μιας αλυσίδας στιγμών; Τις θυμόμαστε όμως όλες; Φυσικά όχι. Απο τα δισεκατομμύρια "στιγμών" που έχουμε ζήσει, θυμόμαστε χίλιες ή έστω δύο χιλιάδες. Οι υπόλοιπες που βρίσκονται; Ακόμη πέντε ή δέκα χιλιάδες αποτελούν το υποσυνείδητό μας, και όλο το υπόλοιπο τεράστιο πλήθος σκέψεων, βιωμάτων, εμπειριών ζει στο χώρο του ασυνείδητου. Εύκολα τώρα μπορούμε να δούμε οτι αυτό που ονομάζουμε προσωπικότητά μας, προσωπική μας ατμόσφαιρα, ή εαυτός μας, δεν καθορίζεται παρά απο έναν ελάχιστο αριθμό στιγμών - σημαντικών ή ασήμαντων - που έχουμε διαλέξει ή αναγκασθεί, να μας "αποτελούν". Μερικές απ' αυτές ανήκουν στο χώρο του συνειδητού και οι περισσότερες στο ασυνείδητο.

Ας υποθέσουμε τώρα οτι μέχρι χθές είμαστε μια κινητή αποτυχία στον έρωτα. Τι συνέβαινε; Κάθε φορά που μια νέα γνωριμία ήταν μπροστά μας, όλες οι σκηνές που καθορίζουν την ερωτική μας ταυτότητα, αναβιώνουν αστραπιαία και καθορίζουν την εξέλιξη της περίπτωσης υποβάλλοντας κι έλκοντας την ψυχολογία της αποτυχίας. Φόβοι, ανασφάλειες, απορρίψεις, κλείσιμο, αναλαμβάνουν τη δράση τους και το αποτέλεσμα, μας είναι φυσικά γνωστό.

Ποιό είναι λοιπόν το πιο σημαντικό βήμα για να φέρουμε τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας; Όπως αν γυρίζαμε πίσω στο χρόνο και γιατρεύαμε τον Αλέξανδρο ή σώζαμε τον Καποδίστρια, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα κάτι άλλο, έτσι και με τον ίδιο τον εαυτό μας. Αν μπορούσαμε να πάμε πίσω στο χρόνο και αλλάξουμε την "ιστορία" μας όλα θα ήταν διαφορετικά. Το εκπληκτικό όμως είναι οτι όσον αφορά τον εαυτό μας, μπορούμε να πάμε αντίστροφα στο χρόνο! Επειδή το παρελθόν συνεχώς επιδρά και επαναλαμβάνεται συμβολικά στο τώρα μας, ζητάμε να βρούμε ακριβώς τις στιγμές που μας προσδιορίζουν και συνειδητά να παρέμβουμε.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ

Τι σημαίνει λοιπόν αλλάζω προσωπική ιστορία; Σημαίνει οτι αντικαθιστώ την αλυσίδα των γεγονότων που με καθορίζει ας πούμε, σαν ερωτική συμπεριφορά και προσωπικότητα, με άλλες πιο θετικές, που θα φέρνουν φυσικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Που θα τους βρω αυτούς τους νέους κρίκους; Φυσικά μέσα στην ίδια τη ζωή μου.

Για κάποιους ανεξήγητους λόγους, τις πιο πολλές φορές - αυτοτιμωρούμενοι μαζοχιστικά - διαλέγουμε να "μας αποτελούν" οι κακές στιγμές της ζωής μας και απωθούμε ή δεν σεβόμαστε τις καλές. Όμως ακόμη και ο πιο αντιπαθής άνθρωπος αν ψάξει στη ζωή του, έχει στιγμές επικοινωνίας και επιτυχίας. Ακόμη και ο πιό μίζερος και φτωχός έχει μνήμες αφθονίας και πλούτου. Πόσες; Πάρα πολλές.

Ας πούμε οτι νιώθετε φτωχός. Οτι νομίζετε πως τα χρήματα σας, ήταν πάντα λιγότερα απ' όσα θέλατε. Κι όμως!
Ψάχνοντας βαθειά στη μνήμη σας θ' ανακαλύψετε σίγουρα πάρα πολλές φορές που νιώσατε πλήρης, πλούσιος. Όταν κάποτε σας έδωσαν ένα μεγάλο χαρτζηλίκι. Όταν το δικό σας κομμάτι γλυκό ήταν μεγαλύτερο. Η αίσθηση της πληρότητας, δεν εξαρτάται απο την ποσότητα ή το ποιόν αυτού που μας προκαλεί την εμπειρία.

Ανακαλύψτε αυτές τις στιγμές και ανακαλέστε τις. Προσπαθείστε να βιώσετε πάλι το ίδιο συναίσθημα αφθονίας και ασφάλειας. Συνθέστε μ' αυτές μια νέα αλυσίδα. Ακτινοβολείστε την, την επόμενη φορά που θα χειριστείτε μια χρηματική υπόθεση. Συνθέστε μια νέα ιστορία ζωής, πάλι απο δικές στιγμές, όμως αυτή τη φορά απο στιγμές ασφάλειας, αφθονίας, επιτυχίας. Εγκαταλείψτε τις ιστορίες που αποτύχατε.

Θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε πόσες φορές νιώσατε στο παρελθόν τα συναισθήματα που τώρα κυνηγάτε. Αυτά τα συναισθήματα είναι πολύτιμα. Ανακαλέστε τα και προσπαθείστε να τα βιώσετε πάλι. Σ' αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ ένα αντικείμενο, μια φωτογραφία ή μια επίσκεψη σ' ένα μέρος. Χτίστε σιγά-σιγά μ' αυτά, τη νέα σας συνέχεια. Ούτως ή άλλως και οι θετικές και οι αρνητικές στιγμές της ζωής σας, δικές σας είναι. Απλά για κάποιους λόγους - ψυχολογικούς ή και τυχαίους - ίσως δεν επιλέξατε τις πιό θετικές να σας εκφράζουν. Γιατί να μην τις αλλάξετε; Άλλωστε αυτός είναι ο μεγάλος πλούτος του ανθρώπου. Η συνειδητή παρέμβαση.

Βρείτε μόνος σας τις στιγμές που σας "προσδιορίζουν". Παρατηρείστε τις ιστορίες που λέτε στους άλλους για τον εαυτό σας. Πως τον περιγράφετε; Ικανοποιημένο ή μίζερο; Πονεμένο ή λαμπερό; Τι διηγείστε για την παιδική σας ηλικία; Τι πιστεύετε οτι σας έχει χαράξει; Παρατηρείστε προσεκτικά κι ανακαλύψτε οτι σχεδόν για κάθε τραυματική εμπειρία υπάρχει μια αντίστοιχη θετική, που όμως την έχουμε ξεχάσει. Βρείτε αυτές τις ξεχασμένες στιγμές ευτυχίας, ανακαλέστε τις και συνθέστε μ' αυτή πλέον την νέα προσωπική σας ιστορία. Φορτίστε τις θετικές σας στιγμές με τη συνεχή τους ενθύμιση και αποδυναμώστε τις αρνητικές αδιαφορώντας και διαγράφοντας τες συνειδητά.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μιλήσετε για τον εαυτό σας, μην πείτε πόσο δύσκολα παιδικά χρόνια περάσατε ή πόσο μόνος ήσασταν. Πείτε για το πόσο σας αγαπούσαν οι γονείς σας ή για τις περιπτώσεις που κάποιος ποθούσε τη συντροφιά σας. Υπάρχουν σίγουρα τέτοιες στιγμές στο παρελθόν σας! Αλλά εσείς διαλέγατε τις άλλες για να σας "αποτελούν".

Αν νομίσετε οτι κάποιοι άλλοι ευθύνονται για τα άσχημά σας βιώματα όποιοι κι αν είναι, νιώστε οτι τους συγχωρείτε. Η μαγνήτιση της επιτυχίας είναι χίλιες φορές πιο ισχυρή όταν βασίζεται στη φυσική μας κατάσταση, που είναι η ανοιχτή καρδιά. Έχουμε γεννηθεί για να ζούμε πλούσια, σ' ένα σύμπαν γεμάτο αφθονία. Η μιζέρια μας είναι δική μας επιλογή. Σχεδόν εκπαιδευτήκαμε να την διαλέγουμε. Και η μιζέρια τι άλλο απο μιζέρια μπορεί να προσελκύσει; Το αίσθημα της έλλειψης, όπου κι αν το βιώνουμε, δεν είναι η αυθεντική μας κατάσταση. Πετάξτε το λοιπόν απο πάνω σας και αντικαταστείστε το με αισθήματα πληρότητας και ασφάλειας. Θα εκπλαγείτε πόσο ισχυρός μαγνήτης επιτυχίας είναι αυτή η μέθοδος. Χρήματα, σχέσεις και ευκαιρίες, είναι σαν τη σιδηρόσκονη μπροστά σ' αυτό το μαγνήτη.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Τι θα συμβεί λοιπόν αν πράγματι αλλάξουμε "ιστορία"; Τα πάντα. Σαν σε όνειρο όλα θ' αρχίσουν σιγά-σιγά να αλλάζουν. Ακτινοβολώντας τώρα σε άλλο μήκος κύματος, τα σήματα σας θα ληφθούν απο τους αντίστοιχους δέκτες. Νέοι άνθρωποι, νέες ευκαιρίες, νέα αισθήματα θα αρχίσουν να μπαίνουν στη ζωή σας, τραβηγμένα απο τα αισθήματα πληρότητας που θα εκπέμπετε.

Όμως αυτά δεν είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα έρθει απ' αυτήν την αλλαγή. Η επιτυχία, ο πλούτος και η αφθονία είναι μικρές χαρές συγκρίνοντάς τες με το πιο μεγάλο δώρο που θα κερδίσουμε. Θα μάθουμε αληθινά να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας σ' όλες του τις καταστάσεις και ν' αφηνόμαστε στη ροή της ζωής, νιώθοντας προστατευμένοι , χωρίς ανασφάλειες και φόβους. Αν το επιχειρήσουμε έχοντας αφήσει αποθημένα, δεν θα είναι παρά ένας ακόμη λόγος άγχους και μιζέριας. "Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια" δηλαδή.

Η αληθινή αποδοχή του εαυτού μας θα έρθει φυσικά, μόνο αν βιώσουμε τον πλούτο, την αφθονία και τη χαρά της ζωής. Το λουλούδι της συνειδητότητας, για ν' ανθίσει χρειάζεται την αίσθηση της πληρότητας και της αφθονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου