Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

13 φοβία




Οι όροι τρεις-και-δέκα-φοβία (triskaidekaphobia) και παρασκευή-δεκατρία-φοβία  (paraskevidekatriaphobia) βρίσκονται εδώ και χρόνια καταχωρημένοι στα εγκυρότερα αγγλοσαξονικά λεξικά! Οι λέξεις σημαίνουν τον αφύσικο φόβο για τον αριθμό 13 ή τις προλήψεις που σημαδεύουν τις ημέρες που τυγχάνει να είναι Παρασκευή και 13 του μηνός. Βέβαια, στην καθ' ημάς Ανατολή, τα λεξικά θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και τον όρο τρίτη-δεκατρείς-φοβία, αφού ημέρα Τρίτη αλώθηκε η Πόλη απο τους Τούρκους και το γνωμικό μιλάει για "Τρίτη και δεκατρείς".
Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τους παρασκευη-δεκατρεις-φοβικούς. Είχε δημοσιευτεί στο British Medical Journal μελέτη με τίτλο "Είναι η Παρασκευή και 13 άσχημη μέρα για την υγεία σου ;" Οι επιστήμονες επί σειρά ετών είχαν μελετήσει τα τροχαία ατυχήματα που συνέβαιναν τις Παρασκευές και 6 του μηνός και τις Παρασκευές και 13. Στη δεύτερη περίπτωση, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγο τροχαίων ατυχημάτων ήταν αυξημένος κατά 52% σε σχέση με την πρώτη περίπτωση!
Γιατί όμως η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη ; Μια λογική εξήγηση είναι το γεγονός ότι την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 1307 ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος ο Ωραίος εξαπέλυσε τον γνωστό διωγμό κατά του Τάγματος των Ιπποτών του Ναού. Οι Ναϊτες κατάφεραν να ξεφύγουν - και ήταν πολλοί - βρήκαν καταφύγιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Σκοτία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία) κι έτσι ίσως διαδόθηκε η πρόληψη. Δεκατρία ήταν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στον Μυστικό Δείπνο. Παρασκευή, επίσης, σταυρώθηκε ο Χριστός. Ίσως ο αριθμός 13 θεωρείτε γρουσούζικος από τους χριστιανούς γιατί οι προχριστιανικές κέλτικες και γερμανικές φυλές θεωρούσαν τον αριθμό αυτό σημαντικό και ιερό. Ούτε η ημέρα, ούτε η ημερομηνία έχουν κάτι το γρουσούζικο. Όπως λένε κι οι ψυχολόγοι "αν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι κάτι άσχημο θα συμβεί αυτή την ημέρα, τότε θα συμβεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου