Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Τα ιερά μανιτάρια.

#FindYourBliss:

Απο τα προϊστορικά χρόνια τα μανιτάρια θεωρούνταν ιερά σε ορισμένους πολιτισμούς εξαιτίας της δύναμης που είχαν να φέρνουν στην επιφάνεια τα μυστικά του νου. Ένας απο αυτούς τους πολιτισμούς ήταν ο πολιτισμός των Μάγια, στην Κεντρική Αμερική, όπου οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει στους ναούς τους "πέτρες μανιτάρια", κάτι που αναμφισβήτητα φανερώνει το τελετουργικό νόημα των μανιταριών. Ακόμα γνωρίζουμε ότι οι Αζτέκοι είχαν ένα ιερό μανιτάρι που το ονόμαζαν "σάρκα του Θεού".
Τα ιερά μανιτάρια των αρχαίων αυτών πολιτισμών της κεντρικής Αμερικής είναι γνωστό πλέον σήμερα ότι περιέχουν ψυχοτροπικές ουσίες. Στη Σιβηρία χρησιμοποιούνταν κάποια είδη μανιταριών εδώ και 6.000 χρόνια για θρησκευτικούς αλλά και για ψυχαγωγικούς λόγους. Οι σαμάνοι στη Λαπωνία είναι επίσης γνωστό ότι καταναλώνουν μανιτάρια. Δεν είναι τυχαίο ακόμα ότι ο Άγιος Βασίλης είναι ντυμένος με ρούχα που έχουν χρώμα κόκκινο και άσπρο όπως τα γνωστά μανιτάρια της Βόρειας Ευρώπης που είναι κόκκινα με άσπρες λεπτές φλούδες. Ακόμα πιστεύεται ότι ο μύθος των ιπτάμενων ταράνδων που οδηγούν το άρμα του Αγίου μπορεί να έχει τις ρίζες του σε κάτι πολύ παράξενο. Οι σαμάνοι συνήθιζαν να τρέφουν τους τάρανδους με μανιτάρια, και μετά έπιναν τα ούρα των ζώων. Αυτή η πολύπλοκη πρακτική έχει μια απόλυτα λογική εξήγηση : κάποια δηλητήρια που υπάρχουν στα μανιτάρια περνούν στο αίμα πολύ γρήγορα, χωρίς να προκαλούν με αυτό το τρόπο άμεση δηλητηρίαση. Οι ψυχοτροπικές ουσίες όμως ενεργούν στον οργανισμό. Ύστερα από αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο να φανταστεί κανείς πώς έβλεπαν ιπτάμενους ταράνδους.
Μελετητές υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το κοκκινόασπρο δηλητηριώδες μανιτάρι - η επιστημονική του ονομασία είναι amanita muscaria - ήταν η πηγή για το τελετουργικό ναρκωτικό σόμα των αρχαίων Ινδουϊστών και το χαόμα των πιστών του Ζωροαστρισμού.
Τελικά, όπως φαίνεται, ορισμένα είδη μανιταριών έχουν τιμηθεί σχεδόν σε κάθε πολιτισμό για τις μυστικές τους ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου