Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Τι είναι Steampunk.

Με τρείς σύντομες λέξεις steampunk είναι η Βικτοριανή επιστημονική φαντασία . Με τον όρο "Βικτοριανή" δεν αναφερόμαστε μιά συγκεκριμένη κουλτούρα, αλλά σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μια αισθητική : αυτή της βιομηχανοποιημένης περιόδου του 19ου αιώνα (κάποιοι οριοθετούν την περίοδο αυτή μεταξύ 1819 και 1901, δηλαδή απο την γέννηση έως και το θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας). Ιστορικά η περίοδος είδε την ανάπτυξη πολλών βασικών πτυχών του σύγχρονου κόσμου (τις μηχανοκίνητες κατασκευές, την εκτεταμένη αστικοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τη ζωή στο γραφείο και των μέσων μαζικής μεταφοράς) και η steampunk χρησιμοποιεί την υπάρχουσα τεχνολογία και δομή δημιουργώντας έναν ακόμη πιο προηγμένο 19ο αιώνα, συχνά συμπληρωμένο με βικτοριανές, όπως ατμοκίνητα αεροσκάφη και μηχανικούς υπολογιστές.

steampunk


Απο που προέκυψε η Steampunk.

steampunk

Υπο κάποια έννοια, η steampunk υπήρχε απο το 19ο αιώνα. Η βικτοριανή περίοδος είχε τη δική της επιστημονική φαντασία, ίσως τα πιό γνωστά έργα είναι αυτά του Jules Verne και H.G. Wells. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπήρξαν και άλλες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που διαδραματιζόταν στην βικτοριανή περίοδο. Ωστόσο, ο όρος "steampunk" δεν επινοήθηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο δημιουργός KW Jeter χρησιμοποίησε χιουμοριστικά τον όρο για να περιγράψει μια ομάδα από ιστορίες που διαδραματίζονταν στη βικτοριανή περίοδο και γράφτηκαν κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου που η Cyberpunk ήταν η επικρατούσα μορφή επιστημονικής φαντασίας.


Οι αναφορές ατμού στην Steampunk κουλτούρα είναι κάτι περισσότερο από την καθεαυτού τεχνολογία. Ο ατμός γενικότερα καθόρισε ενα κόσμο στον οποίο η τεχνολογία με βάση τον ατμό είναι κυρίαρχη και παραγωγική. Κατά την βικτοριανή εποχή η δύναμη του ατμού ξεσήκωσε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής. Οι ατμομηχανές κατάφεραν να κάνουν μία πλήρους κλίμακας εκβιομηχάνιση δυνατή, που να παράγει μηχανική ενέργεια ποιό αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερο βαθμό απο ότι με την ανθρώπινη ή ζωική εργασία. Οι μηχανοκίνητες βιοτεχνίες και φάρμες προκάλεσαν αναστάτωση στην δομή του εργασιακού βίου, αύξησαν σημαντικά την παραγωγικότητα της κοινωνίας και απελευθέρωσαν ενα ολόκληρο τμήμα της κοινωνίας ώστε να διαμορφώσει την σύγχρονη τάξη των επαγγελματιών και εργαζομένων σε γραφείο.

Τα γρανάζια


Το γρανάζι είναι ενα εύκολα αναγνωρίσιμο σύμβολο της steampunk, αλλά δεν ανήκει αποκλειστικά στο είδος. Τα γρανάζια εφευρέθηκαν πολύ πρίν τον 19ο αιώνα και παραμένουν σε χρήση μέχρι και σήμερα. Η δύναμη του ατμού είναι μηχανική ενέργεια και η μετάδοση της απαιτεί ενα δίκτυο απο κινούμενα μέρη ετσι το γρανάζι είναι απαραίτητο, αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο για τον ηλεκτρισμό απαιτούνται καλώδια. Το γρανάζι απο μόνο του δεν είναι ιδιαίτερα steampunk αλλά όταν χρησιμοποιηθεί σε μηχανήματα του 19ου αιώνα γίνεται ενα βασικό χαρακτηριστικό του είδους.

Τα κιάλια.


Τα κιάλια απαντώνται συχνά σε steampunk ενδυματολογικές επιλογές και εικονογραφήσεις και αυτό μπορεί να δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση οτι είναι κάπως θεμελιώδη για μια steampunk εμφάνιση. Σίγουρα τα κιάλια συνδέονται τόσο με την επιστήμη και τα μηχανοκίνητα ταξίδια, δύο θέματα που είναι κοινά σε αυτή την κουλτούρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καθένας σε μια steampunk εμφάνιση πρέπει να φορά κιάλια. Στην πραγματικότητα τα φορούν μόνο όσοι έχουν λόγο και μόνο όταν τα χρειάζονται. Τα κιάλια είναι ένα κομμάτι της μόδας που μπορεί να δώσει ζωή και ενδιαφέρον σε ένα steampunk κόσμο μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά και με μέτρο.

Η ελκτική δύναμη του Steampunk.


Ενα είδος τόσο μεγάλο όσο το steampunk προκαλεί σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον και έλξη. Μερικοί άνθρωποι έλκονται σε αυτό απο την αγάπη τους για την βικτωριανή περίοδο. Άλλοι απολαμβάνουν την μοναδική προσέγγιση του steampunk στην τεχνολογία. Πολλοί ακόμα έλκονται σε αυτό υπο το πρίσμα των πτυχών της μόδας, η οποία τους επιτρέπει να δοκιμάσουν, ακόμα και συνδυάσουν μια ευρεία γκάμα από στύλ ρούχων και αξεσουάρ απο όλο τον κόσμο του 19ου αιώνα. Μια κρίσιμη πτυχή του steampunk είναι η τεράστια ποικιλομορφία που παρουσιάζει η οποία προσφέρει κάτι για όλους. Το steampunk υποβοηθείται επίσης απο ενα πιο γενικό νεο-vintage κίνημα, που εχει προχωρήσει σταθερά ανάμεσα στην mainstream μόδα, τον κινηματογράφο και την αισθητική, αλλά ακόμη και αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως την ελκτική δύναμη του steampunk. Το είδος έχει μια δική του ζωή που προσελκύει οπαδούς απο αμέτρητες κατευθύνσεις και υπόβαθρο σε ένα κόσμο όπου η μόδα είναι προσαρμοσμένη στο άτομο, τα αγαθά κατασκευάζονται για να διαρκούν και τα μηχανήματα εξακολουθούν να θεωρούνται αντικείμενα οπτικού μεγαλείου.

Απο που να ξεκινήσετε.


Ο βασικός κανόνας της steampunk είναι ένας : Διαλέξτε περίοδο και μετά προσθέστε !
Ενα απο τα μεγάλα πλεονεκτήματα της steampunk είναι οτι η περίοδος που εμπνέεται απο τη βικτοριανή εποχή, είδε την εφεύρεση της φωτογραφίας και του κινηματογράφου. Αυτά με τη σειρά τους επέτρεψαν για μια οπτική καταγραφή των ανθρώπων απο όλες τις διαφορετικές κατηγορίες, πολιτισμούς και υπόβαθρα, παρέχοντας μια πρωτοφανή ποσότητα υλικού αναφοράς. Οι ακόλουθοι της steampunk ψάχνουν ιδέες μόδας, εμπνεύσεις για χαρακτήρες ή σκηνές για να περιγράψουν στα συγγράμματα τους, σε φωτογραφίες και ταινίες του 19ου αιώνα. Μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα σημείων εκκίνησης στις αμέτρητες εκλεκτής ποιότητας φωτογραφίες και ταινίες που έχουν απομείνει απο τον 19ο αιώνα. Το μόνο που μένει είναι να προσθέσετε ή να τροποποιήσετε τις απεικονίσεις με βάση το γούστο σας και την steampunk αισθητική, αν και πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλές πτυχές ενος κόσμου steampunk και ο λαός της θα παραμένει σχεδόν δυσδιάκριτες απο το χρονικό διάστημα που τους εμπνέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου