Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ας θυμηθούμε : Πως στις 23 Απριλίου του 1988 "Ο Δαίδαλος νίκησε ξανά ..."

Ο Δαίδαλος νίκησε ξανά ...




Ο "Δαίδαλος" με χειριστή τον 31χρονο πρωταθλητή της ποδηλασίας Κανέλλο Κανελλόπουλο, κατόρθωσε να αναβιώσει τη μυθική πτήση, πετώντας επί 3 ώρες και 55 λεπτά από το Ηράκλειο στη Σαντορίνη (119 χλμ.), με μοναδική πηγή ισχύος τα πόδια του Έλληνα πρωταθλητή!
Η ιστορική πτήση, η οποία κατέρριψε ρεκόρ ταχύτητας και απόστασης, ξεκίνησε από την 126 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ηράκλειο, απ' όπου ο Κανελλόπουλος απογειώθηκε στις 7:05 το πρωϊ του Σαββάτου 23 Απριλίου του 1988, με ιδανικές καιρικές συνθήκες, συνεχίζοντας την πτήση σε ύψος μόλις 5 - 7 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Σε όλη τη διάρκεια της πτήσης τον "Δαίδαλο" ακολουθούσαν "κατά πόδας" λιμενικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ελικόπτερα και αεροσκάφη της Π.Α.. Περίπου μισή ώρα μετά την απογείωση το βάρους 32 κιλών αεροσκάφος μυϊκής ισχύος φάνηκε να χάνει ύψος λόγω των τοπικών ρευμάτων.
Γρήγορα όμως ανέβηκε πιό ψηλά και στις 8:35 η ταχύτητα του ανέβηκε στα 23 μίλια την ώρα (η μέση ταχύτητα ήταν 21 μίλια / ώρα ή 33 χλμ. / ώρα, δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπολόγιζαν). 
Λίγο πρίν φθάσει στη Σαντορίνη, δυνατοί άνεμοι που έπνεαν από το νησί έσπασαν την ουρά και την πτέρυγα του "Δαίδαλου" και έτσι η προσθαλάσσωση ήταν απότομη. Ο Κανελλόπουλος αναγκάστηκε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, ενώ το αεροσκάφος έπαθε σοβαρές ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου